Интригуващата история на шеметните автомобили

 

Някак в синхрон с новото време, през първата половина на 90-те години в България стъпват тези ефектни символи на американската поп-култура – стреч-лимузините. Тогава те са толкова екзотични, че не се знае нищо за това откъде идват и как се правят – по-важно е просто да ги видиш, особено отвътре. Усещането на първите срещнали се с тях трябва да е било нещо като да получиш тур в летяща чиния.

Днес лимузините далеч не са такава новина и в по-големите градове на страната са исторически познати, макар все още редки и интересни.

 

Началото

 

Още с появата на автомобила като превозно средство по градските улици в САЩ и Западна Европа в края на 19-и век висшата класа започва да фантазира за впечатляващи модификации. Една от тях, базирана на идеята на каретата, с която аристократи и кралски особи са били превозвани векове наред, е лимузината.

Класическата дефиниция на концепцията е луксозен автомобил, в който шофьорът е отделен от пътниците – първоначално той кара на открито под козирка, докато пътниците са в затворения салон зад него. Точно оттам идва названието „лимузина” – козирката наподобява специфичните качулки на пастирите от френската област Лимузен (района около Лимож), известна и до днес във фермерските среди с породата на биковете си. Първата такава лимузина е произведена през далечната 1902-ра година и се нарича Берлинер по нарицателното на двуместните закрити каляски от 1660-1670 г.

Еволюцията не пропуска да се погрижи за водача и през второто десетилетие на 20-и век му осигурява трайно място в купето, но в най-големите и скъпи коли той остава отделен от важните си пасажери чрез подвижна преграда, обикновено стъклена. Терминът „берлинер” е адаптиран към тази промяна. Той изпреварва думата „лимузина” и през 1916-а година е използван официално от Американската автоинженерна общност, за да дефинира изцяло закрит автомобил.

 

1909-renault_type-bx-14-20-hp

Лимузина Renault type BX 14/20hp от 1909-а – водачът е все още извън купето

 

Нужди и прищявки

 

Разтягането на понятието за лукс в комбинация с някои практични нужди разбираемо води до „разтягане” и на самите автомобили. Така през 1928-а година се ражда първата стреч-лимузина. Тя е произведена от основаната във Форт Смит, щата Аркансо, и известна по времето си Armbruster & Co. Оттогава нататък като единични индивидуални проекти удължените лимузини са създавани, за да превозват биг-бендовете на джаза и инструментите им по техните турнета. Поради практическото им предназначение те добиват названието „биг-бенд автобуси”.

През 30-те години на миналия век стандартните неудължени серийни лимузини стават хит. Хотелите започват да ги използват масово за трансфери на VIP гостите си от летището и до събития в големия град. Звездите, изглежда, харесват личното пространство, отделено от шофьора. Веднага, естествено, се появяват и бутикови удължени версии – така наречените „Airport Stretch Coaches”

В Европа моделите с дълга база също стават популярни – като „Пулман”, на името на луксозните влакови композиции и, респективно, на първите модификации на Mercedes-Benz, които предлагат ред допълнителни седалки, в повечето случаи сгъваеми или такива, чиято ориентация може да се променя по или срещу посоката на движение. В годините на Втората световна война в Америка за първи път се експериментира с изработката на лимузина с 6 врати.

Наред с комфорта и лукса, които осигурява, лимузината става желано возило в страни като САЩ, където правителството налага закон, забраняващ съхранението на отворена бутилка алкохол в купето на автомобила, освен ако не е в пространство, отделено от водача. Така властите възнамеряват да овладеят безразсъдното шофиране след употреба на алкохол. Този закон е в сила и сега в почти всички щати. Например, ако сте с обикновена кола и пренасяте отворена бутилка уиски, тя трябва да е в багажника, а не в купето, иначе рискувате да бъдете арестувани. Возещите се в лимузина с преграда към шофьора обаче могат да консумират алкохол свободно в пасажерския салон отзад.

 

damlierprincess1968-antique-classic-int3

Интериор на лимузина Daimler Princess ‘1968 с допълнителни сгъваеми седалки

 

Лимузини и катафалки

 

Още в зората на автомобилостроенето едно специално приложение диктува развитието на ръчната модификация на автомобили и в друга насока. Катафалките също изоставят конския впряг и се насочват към моторните превозни средства. Техният обем обаче също е прекалено малък и не представлява интерес за нито една поточна линия. От самото начало те обособяват нова категория ръчно изработени автомобили.

Логично, фирмите, които осъществяват преработката на стандартни коли в лимузини, се заемат и с разработката на катафалки. Проектите са визуално различни, но видът работа е един и същ, държавните лицензи за него също. Подобно на лимузините, при катафалките се извършва удължаване на шасито, изрязване на цели фрагменти от оригиналния автомобил и надграждане с нови поръчкови такива, както и оформяне на интериора предвид предназначението. Стига се до парадокса компаниите, които произвеждат най-веселите и забавни коли, да произвеждат и най-тъжните.

В края на 90-те години B2B отделът на американския Ford официално започва да предлага най-популярния си донор за лимузини Lincoln Town Car и в така наречения „пакет катафалка” – без задни седалки, с половин тапицерия само отпред, с подсилената рама на Ford Expedition и с усилено окачване, което да поеме товара на новите елементи при модификацията. Тази версия на Town Car е на разположение единствено на лицензираните автоинженерни компании, наречени QVM (Qualified Vehicle Modifiers).

 

Изработката

 

Почти всички съвременни лимузини се конструират ръчно от завършени обикновени автомобили – в повечето случаи чисто нови – които се разрязват на две при средната подпорна колона и се удължават чрез предварително изчислена структура от винкелни профили и ламарина.

Единственото изключение е моделът Hover Pi на познатия у нас китайски производител Great Wall. Макар в серийно фабрично производство от 2005-а, със скромните си 6.72 метра дължина и чувствително по-тесния и нисък модел на базовия автомобил, Hover Pi отстъпва по всички критерии на луксозните ръчни американски изработки. За сравнение дори най-късите стандартни 70-инчови версии на лимузини Lincoln Town Car са с дължина от 7.35 метра.

Инженерните и визуалните проекти на различните модификатори се различават съществено. Всяка компания има своя стилистика, а повечето разработват по 2 или 3 дизайнерски линии, така че да оптимизират процеса с известна стандартизация. Въвеждането на компютърните технологии обаче до голяма степен отменя тази нужда от рационализация и най-новите QVM се впускат все по-смело в изцяло индивидуални проекти, в които компютърният софтуер разграфява предварително всичко от плоскостите за бара до декоративните фигури по ефектния таван.

Разбира се, клиентът-поръчител (обикновено установен на пазара оператор на лимузини под наем) сам може да избере цветовата гама на материалите и осветлението, както и набора от екстри.

Поради практическата трудност средната секция на покрива да бъде заварена за предната и задната част на оригиналния автомобил в перфектно гладък единен покрив, производителите предпочитат да тапицират грубо заравнения покрив с високоустойчива на външни условия синтетична яхтена кожа с тънък слой вата под нея, която обира минималните остатъчни неравности при заваръчните шевове.

В оригиналния автомобил конструктивно се подменя единствено окачването, така че да отговаря на увеличената брутна маса на пълната с пасажери дълга лимузина. Лимузините се оборудват с втори акумулатор за критични ситуации, често и с втори алтернатор, който да поеме заряда на огромната електрическа консумация в салона. На моделите, предназначени за южните щати биват монтирани допълнителни климатични компресори, които да циркулират фреона по-ефективно при температури над 35 градуса. Всичко друго остава същото, каквото е било в автомобила-донор. Непроменен е и ъгълът на завиване на предните колела, който се оказва крайно недостатъчен за добра маневреност на лимузината при новото удължено разстояние между осите. Така повечето стреч-лимузини се оказват по-нискоманеврени от наглед по-масивни автобуси и камиони.

 

build-a-limo-01

Разрязан и подготвен за удължаване Hummer H2

 

build-a-limo-02

Съчленен Escalade – ясно се виждат оригиналният SUV и ръчната средна секция

 

Видове лимузини

 

Настоящето предлага на клиентите и предприемачите широка селекция от различни видове лимузини, с които да задоволят собствените си потребности и тези на целевите си групи според стратегическия си фокус. Като бутиков ръчно изработен продукт лимузините се различават чувствително в предназначенията, които обслужват, и екстрите, които предлагат.

 

ТРАДИЦИОННИ ЛИМУЗИНИ

Този най-стар вид лимузини все още се произвежда, основно в страни-традиционалисти от Британската общност като Обединеното кралство и Австралия. В повечето возила от неговия клас преградата към шофьора е единствено стъклена и неавтоматична. Автомобилите са с дълго шаси, което позволява монтирането на две опростени сгъваеми седалки между предния и задния ред.

В съпоставка ръчно удължените лимузини осигуряват повече пространство за стандартен трети ред седалки и допълнителни врати за него от двете му страни. В класическите лимузини с 6 врати този трети ред е обърнат по посока на движението. Пресен пример за подобен наскоро реализиран проект е авторската ръчна изработка на Audi върху модела A8 по поръчка на кралското семейство на Норвегия (четете повече тук).

По-голямата част от действащите лимузини с 6 врати се ползват за превоз на най-близките опечалени по време на погребение. В Обединеното кралство е знак на изискан вкус 6-вратата лимузина да е от същата марка и модел като катафалката и отпред двете да изглеждат идентично. Поради този факт траурните агенции на острова пазаруват подобни автомобили в комплект.

 

hearse-limo-set

Лимузина с 6 врати Jaguar XJ и катафалка от същия модел в Стокпорт, Англия

 

БИЗНЕС-ЛИМУЗИНИ

Бизнес-лимузините са еволюирала версия на традиционните – с плътна или двойна (плътна и стъклена) автоматизирана преграда и пълноценен допълнителен ред седалки, който обаче гледа с лице към задния, така че в пасажерския салон да могат да се провеждат делови срещи и разговори. В Европа ръчното удължаване се ограничава до размери от около 120 см, поради което в най-популярните модели Pullman разстоянието между двата реда седалки в салона е малко. В САЩ такива ограничения не съществуват и стандартните 70-инчови модификации в бизнес класа (удължение от 175 см) предлагат перфектен комфорт за пасажерите си.

 

БРОНИРАНИ ЛИМУЗИНИ

В определени случаи една бизнес-лимузина трябва да отговаря на специфични завишени изисквания поради естеството на пасажерите си. Най-яркият пример за това е американският президентски Cadillac One.

Произведен изцяло по индивидуален проект през 2008-а година, той не е базиран на нито един от моделите на Cadillac, но включва визуални белези на няколко от тях. Изцяло брониран с дебела 20 см ламарина на корпуса и непробиваеми прозорци, дебели 13 см, автомобилът е способен да устои дори на обстрел с бронебойни патрони. Гумите са run-flat, подсилени с кевлар по джантите и колата може да продължи движението си дори когато самата гума я няма.

Държавният автомобил на САЩ е ободудван с гранатомет, пушки тип „помпа”, оръдие за сълзотворен газ, противоракетна установка с инфрачервени пушек-гранати тип „димка”, уреди за нощно виждане, брониран резервоар с противопожарна пяна, която го защитава от експлозия, кислородни бутилки в багажника с достъп от купето, банки с кръвната група на президента и огромен асортимент от сателитни комуникации. Лимузината е херметизирана, за да понесе атака с химическо оръжие.

Всичко това увеличава масата на Cadillac One до грандиозните 8 тона, което го забавя до максимална скорост от едва 100 км/ч. Разходната норма на автомобила варира между 30 и 64 литра на 100 км.

 

cadillac-presidential_limousine-2009-hd

Президентският Cadillac One на Барак Обама

 

ПАРТИ-ЛИМУЗИНИ

Най-популярното приложение на стреч-лимузината, възникнало в края на 80-те години на миналия век и довело до масивно серийно (макар все още ръчно) производство на такива автомобили, е забавлението. Парти-лимузините навлизат с технологичния напредък. До 1985-а най-дългото „разтягане” е едва 72 инча (180 см) върху модела на нашия Dundee. Днес парти-лимузини се изработват стандартно в размери на средната секция между 100 и 200 инча (2.5 и 5 метра), като всички те разполагат със странично ориентирани седалки и дълъг вграден бар, цял или на секции. На практика тези автомобили са подвижни заведения. Последните поколения впечатляват с модулно осветление, различни визуални ефекти като лазери, стробоскопи, плазмени компоненти, оптика с преливащи се цветове и дори пушек-машини.

Всяка парти-лимузина има свой собствен характер и атмосфера, основно определена от дизайна на интериора, цветовата конфигурация и визуално-ефектното шоу.

Парти-лимузините са основната причина само в САЩ браншът да се увеличи до настоящия си обем от близо 4000 оператора с над 42 000 служители.

 

victor-interior_11

Интериор на съвременна SUV парти-лимузина

 

ЕКЗОТИЧНИ ЛИМУЗИНИ

Поради факта, че всеки проект на парти-лимузина е индивидуален, в последните 15 години се изпълняват и някои нестандартни желания на поръчителите. Така в историята вече има примери за пикап-лимузини с джакузи в каросерията, разтегнати спортни автомобили, в които се влиза и сяда откровено доста трудно, удължен monster truck, истински разрязан и удължен Rolls-Royce Phantom, надвишаващ 30 пъти цената на копията, както и лимузина-танк.

Любопитен акцент за американската автомобилна общност са изявите на Източна Европа в сферата на лимо-иновациите с лимузина Лада 2101 „Жигули” и умопомрачителен разтегнат Трабант.

 

lamborghini

Удължен Lamborghini Aventador

 

white-harley-limo-1-2200x1200

Чопър Harley-Davidson, превърнат в лимузина

 

ЕКСТРЕМНИ ЛИМУЗИНИ

Като всички други предизвикателства, стреч-лимузините също тестват границите на човешките възможности – и здравия разум.

Рядкост е да се види лимузина с двойна или тройна задна ос – това са изключително скъпи и трудни за лицензиране проекти, обикновено изпълнявани върху SUV лимузини. Допълнителната задна секция увеличава общото удължаване до 250-300 инча (до 7.5 метра). Така ако отзад има повече оси, общата дължина на превозното средство може да достигне 12 метра.

В средата на 90-те тези мащаби са още мираж за сертифицираните производители, когато колекционерът и инженер на автомобили за киноиндустрията в Холивуд Джей Орбърг поставя летвата недостижимо, създавайки най-дългата лимузина в света. С общо 12-те си оси и площадка за хеликоптер в задната си част неговата над 30-метрова American Dream държи рекорда и до днес. В задния край на лимузината има кабина и за втори шофьор, който управлява завиващите задни 5 оси в тясна координация с основния водач отпред. За представянето си автомобилът е транспортиран на две сглобяеми части на огромни платформи, тъй като сам не би могъл да завие нормално никъде.

 

longest

American Dream – най-дългият лек автомобил в света, завършен през 1997-а

 

Това обаче далеч не е последната дума на човечеството – през 2004 година след 7-годишен конструктивен цикъл излиза на бял свят най-голямата действаща и в момента лимузина Midnight Rider. Тя не е толкова дълга – едва 21 метра – но също влиза в книгата за рекорди на Гинес с чудовищната си маса от 25 тона. Midnight Rider е единствената до днес лимузина, изградена от професионален TIR камион (в случая 22-колесен Peterbilt 379). Внушителният звяр разполага с три отделни салона на две нива с обща вместимост 40 гости. Всеки салон има собствен бар, а между салоните има стълбища. Интериорът е стилизиран по еталон на първите Pullman лимузини от началото на 20-и век с драперии, лакирано дърво и много месинг. Изходният пункт на Midnight Rider е в Анза, щата Калифорния в близост до Палм Спрингс, но рекордьорът може да бъде нает за преходи до всички щати срещу почасов наем от $1000, като пакетът включва персонал от минимум 5 души: двама шофьори, хостеса, барман и салонен управител.

 

midnightrider_large

Действащият Midnight Rider е подвижен комплекс от заведения

 

Създателите

 

Компаниите, дръзнали да проявят новаторски проектантски и инженерен кураж да творят бутикови шедьоври във времето си, заслужават респект. Постоянно предизвикващи лимита на постижимото, тези ентусиасти винаги са били в авангарда на автомобилната промишленост и неоспорим фактор в нейното развитие.

Долу публикуваме пълен списък на лицензираните производители на лимузини (QVM) в САЩ през годините. Огромната част от тях са вече в историята, а високите технологии отварят врати за свежите идеи на нови, млади и амбициозни фирми, които със сигурност ще продължат да ни впечатляват.

 

Accubilt
AHA Toronto
Aladdin Coachworks
Allen Coachworks
Alpine Armoring
Amblewagon
American Custom Coachworks
American Limousine Mfg.
American Pullman
American Quality Coach
American Sunroof Corp.
American Texas International
Anaheim Industries Inc.
Andy Hotton Associates
AQC
Armbruster & Co.
Armbruster/Stageway
ASC
Automotive Conversion Corp.
B&B Coach Inc.
Bayliff Coach Corp.
Bender Body Co.
Bradford Coach Works
Breece Custom Limousines
Russ Brown & Associates
Cadillac
Caserta Professional Vehicles
Chicago Armor & Limousine
Classic Limousine
Coachworks by Donalson
Collins Industries
Corporate Coach
Cotner Bevington
Craftsmen Limousine
Crestline Coach
DaBryan Coach Builders
DaVinci Coachworks
Derham Body Co.
Destiny Inc. Ltd.
Dillinger Coach Works
Dillinger-Gaines
Dremer Limousine
Eagle-Allen Coachworks
Eagle Coach Co.
Earnhart & Johansen Co.
Elite Limousine
Emerald Coach Builders
Empire Coach
Eureka Mfg. Co.
Executive Coach Builders
Federal Coach
Fitzjohn Body Co.
Fitzsimmonds
Flxible Co.
Leo Gillig Automobile Works
Gillig Bros.
R.S. Harper
Healy & Co.
Henry Bros.
Heritage Coach Co.
Hess & Eisenhardt
H.F. Holbrook-Henry Brewster Corp.
Horseless Carriage Shop
Image Coaches
Imperial Coach Co.
International Armor & Limousine
Knightstown Body Co.
Knightstown Funeral Car Co.
Krystal Koach
LCW Automotive Corp.
Legendary Motorcars & Coachworks
Lehmann-Peterson
Limousine Werks
McLaughlin Bus & Equipment Co.
Meteor Motor Car Co.
Millennium Custom Auto
A.J. Miller Company
Miller-Meteor
Moloney Coachbuilders
Moonlight Industries
Mort
Murgel Limousine Mfg.
National Body Mfg. Co.
New York Custom Coach
Nova Coach
Ogara Coachworks
Ogara, Hess & Eisenhardt
Phaeton Coach Corp.
Philadelphia Specialty Mfg. Assoc.
Pinnacle Limousine Mfg.
Picasso Coach Builders
Royal Coach by Victor
Royal Coachworks
Royale Limousine
S & R Coachworks
Salem Chrysler-Plymouth
Sayers & Scovill
Scaletta Moloney Armoring
Schmidt & Bartelt
Shop of Siebert
Silver-Knightstown
A.G. Solar
Springfield Coach Builders
Stageway Coaches Inc.
Superior Body
Superior Motor Coach
Three D Custom
Tiffany Coachworks
Tri-State Coach
Ultra Coachbuilders
United States Coachworks
Universal Coach
Uppercu-Aeromarine
Van Heel Coachworks
Viking Coachworks

Източник на списъка: Coachbuilt.com